Вести 

Mартовски погром 2024

Ове године обележавамо 20 година од мартовског погрома на Косову и Метохији. Сећамо се са намером да не дозволимо да се заборави недопустиво угрожавање људских права српског и другог неалбанског становништва у јужној српској покрајини.
17, 18 и 19 марта 2004 године, пет година након НАТО агресије на СРЈ, дошло је до новог етничког чишћења српског становништва. Тих тужних мартовских дана страдали су људи, њихова имовина, уништавани су верски објекти, скрнављена гробља и културна баштина. Хтели су да избришу сваки траг о постојању Срба на тим просторима. Ови догађаји су били јасан пример немоћи међународне заједнице пред неправдом.
Ни 25 година након НАТО агресије међународна заједница, недовољним ангажовањем, није успела да створи атмосферу суживота и безбедности за припаднике српске националности на простору јужне српске покрајине. Сведоци смо и данас да, услед бројних забрана и неразумних потеза привремених албанских институција, Срби не могу да остваре основна људска права гарантована Декларацијом Уједињених нација. Можемо само да апелујемо и надамо се да ће победити осећаји правде, емпатије и људскости над осећајима моћи, неправде и нехуманости, како би сви народи били једнаки у правима, без обзира на разлике и како би могли сви заједно безбедно да живимо и функционишемо у мултикултурном друштву.

Повезане објаве